Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Technik technologii żywności – przetwórstwo zbożowe |
---|---|
Kod: | 314416 |
Synteza: | Nadzoruje prace magazynowe i technologiczne związane z przetwórstwem zbóż i produkcji pasz; kieruje pracami przy skupie, przyjmowaniu i magazynowaniu produktów zbożowych oraz ich przemiale lub mieszalnictwie, a po wytworzeniu - przy pakowaniu i wydawaniu gotowych produktów z zakładu przetwórstwa zbożowego. |
Zadania zawodowe: |
ocenianie organoleptyczne wartości i jakosci surowców kierowanych do przetwórstwa; zapewnienia sprawnego działania maszyn i urządzeń w procesach technologicznych przetwórstwa zbożowego; nadzorowanie w młynie właściwym rozdrabniania produktów zbożowych a w wytwórni pasz-mieszania; ustalanie i zgłaszanie dyrekcji i przedsiebiorstwa potrzeb techniocznych dla realizacji przebiegu technologicznego rozdrabniania ziarna i mieszania komponentów oraz określanie stanu techncznego maszyn i urządzeń; utrzymywanie stałej współpracy w zakresie technologii z inżynierem młynarstwa lub samodziene nadzorowanie produkcji wg ustalonych schematów przemiałowych; utrzymywanie stałej współpracy z laboratorium przy młynie lub przy wytwórni pasz w zakresie dostarczania próbek do badań, odbierania wyników i na ich podstawie dokonywanie regulacji procesów technologicznych; korzystanie ze wskazań aparatury kontrolno-pomiarowej; nadzorowanie utrzymywania porządku na stanowiskach pracy w młynie i wytwórni pasz, szczególnie w zakresie bezpieczeństwa przeciwpożarowego i przeciwwybuchowego; prowadzenie ewidencji i dokumentacji pracy zmian w zakładach przetwórstwa zbóż; wnioskowanie w zakresie prac mechaniczno-warsztatowych, potrzebnych do zapewnienia ruchu maszyn i urządzeń w zakładach przetwórstwa zbóż; wnioskowanie w zakresie prac mechaniczno-warsztatowych, potrzebnych do zapewnienia ruchu maszyn i urządzeń w zakładach przetwórstwa zbóż; nadzorowanie utrzymywania porządku na terenie zakładu przetwórstwa zbóż. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
. uczestniczenie w pracach warsztatowych; wykonywanie pomocniczych prac projektowych; uczestnictwo w nadzorze wykonawstaw inwestycji; sugerowanie nt. składu i kwalifikacji załogi działów produkcyjnych zakładu przetwórstwa zbóż. |